La festivitat del Roser entronca directament amb la devoció a la Mare de Déu del Roser, un culte marià que a Ordino esdevé una festa molt arrelada al poble amb la rosa
2 minutos de lecturaL’any 1969 el Jovent d’Ordino va proposar al Quart traslladar els tres dies de festa que es feien per Sant Corneli i Sant Cebrià, el 16 de setembre, data en què se celebra la Festa Major del poble d’Ordino, al primer cap de setmana de juliol coincidint amb les festes del Roser.
El Roser ha esdevingut amb els anys una veritable festa major del poble d’Ordino. Se celebra el primer cap de setmana del mes de juliol i comença amb un repic de campanes la mitjanit del dissabte i s’acaba el dimarts ben entrada la matinada. Els actes més tradicionals són la plega de la rosa i els balls populars interpretats per l’Esbart de les Valls del Nord a la sortida de missa del diumenge. Amb el pas dels anys, els actes religiosos han deixat pas a les activitats més seculars, i s’ha convertit en una festa de referència per al jovent de tot Andorra. Són quatre dies en què la festa organitzada pel jovent del poble d’Ordino combina el manteniment d’algunes tradicions amb balls de nit, activitats infantils i àpats populars.
La festivitat del Roser entronca directament amb la devoció a la Mare de Déu del Roser, un culte marià que a Ordino esdevé una festa molt arrelada al poble amb la rosa com a element essencial.
El Roser d’Ordino va ser inclòs pel Govern d’Andorra el 23 de juny del 2010 com a bé immaterial a la secció quarta de l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra, conjuntament amb 14 festes d’interès cultural més. BOPA, any 22, núm. 38.
https://www.cultura.ad/arxiu-nacional-d-andorra/difusio/la-peca-del-mes