Carles Enseñat el cànnabis medicinal figura com una de les alternatives de futur per fomentar el sector primari del país
3 minutos de lecturaDins dels plans de l’executiu que queden recollits en el document anomenat Horitzó 2023, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va reconèixer ahir que el cànnabis medicinal figura com una de les alternatives de futur per fomentar el sector primari del país . «Pot ser una bona aposta», va admetre Enseñat, partidari d’ampliar els cultius de l’agricultura perquè “el pes del tabac sigui menys pronunciat”.
De fet, el conseller de DA va afirmar que «el Govern ja treballa en aquesta línia» i va descartar que el seu ús “en cap cas” serà recreatiu. «No hi tanquem la porta, els pagesos i el sector del tabac estan interessats en aquesta proposta», va subratllar Enseñat durant les valoracions de la coalició parlamentària del nou full de ruta pel que resta de legislatura. A més, el president del grup parlamentari va recalcar que la seva introducció s’hauria de fer de forma prudent.
D’altra banda, Enseñat va incidir en l’aspecte ambiental per parlar de les iniciatives legislatives pel que resta de legislatura. D’aquesta manera, va destacar la llei de l’economia circular com una eina per evitar el “malbaratament alimentari” o la llei d’impactes ambientals perquè les noves construccions hagin de passar “un cribratge de criteris d’ambientalistes”. Així mateix, el dirigent demòcrata va assegurar que el Pla Renova comptarà amb una major dotació pressupostària i va referir-se a la taxa verda com un element clau per reduir les emissions de CO₂. Sobre la mobilitat sostenible, Enseñat va advocar per un transport públic que vagi encaminat a la gratuïtat per als menors de 25 anys i per als majors de 65 anys.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va fer referència al compromís de l’executiu per incrementar de forma progressiva les pensions més enllà de l’IPC, així com l’augment del salari mínim fins a assolir el 60% del salari mitjà. Pel que respecta a l’habitatge, Costa va declarar que “no volem deixar que la problemàtica sigui cíclica”, raó per la qual va recordar que la Llei sobre l’Institut de l’Habitatge permetrà “oferir uns paràmetres al mercat sobre l’evolució de preus i les tendències”. Seguidament, el parlamentari liberal va posar el focus en la llei de modificació de la CASS com una assignatura pendent “inajornable” que tirarà endavant independentment de si s’aconsegueix un pacte d’Estat per a les pensions.
El tercer integrant de la coalició, Carles Naudi, va mencionar la creació de la zona franca com una oportunitat per generar “nous sectors que aportin més riquesa”. En aquesta línia, el dirigent de Ciutadans Compromesos va reiterar “la clara voluntat de no apujar la pressió fiscal” i va manifestar que l’objectiu és “recaptar de mica en mica per fer front a la factura de la Covid-19”. A més, Naudi va comentar que entre les prioritats legislatives del capítol econòmic hi haurà la Llei d’accés electrònic a l’Administració i la modificació de la llei del comerç.
Majoral vol la part financera
Paral·lelament, ahir el Govern es va reunir amb comuns –al matí– i sindicats –a la tarda– per donar a conèixer el nou full de ruta del Govern. En aquest sentit, el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, va demanar a l’executiu un document que reculli la part financera “perquè quedi aclarit l’ordre de prioritats del Govern”, ja que sense “no podrem entrar en el detall de les accions”.