Camp renya el sector hoteler per no apostar pel Cirque du Soleil l’espectacle d’aquest any ha tingut un impacte econòmic de 21,6 milions d’euros al país
3 minutos de lecturaCoincidint amb el Dia Mundial del Turisme, Andorra Turisme va donar a conèixer aquest matí les xifres oficials que ha deixat l’últim espectacle del Cirque du Soleil, Diva, al país. Aquest estiu, les 22 funcions de la companyia canadenca van generar un impacte econòmic de 21,6 milions d’euros, uns 300.000 euros més que l’any passat, el que suposa que per cada euro invertit va haver-hi un retorn de 8,8 euros, segons va detallar el ministre de Turisme, Francesc Camp. Tot i que el cost net de l’espectacle es va veure incrementat respecte a les edicions anteriors (230.000 euros més pels drets d’autor), els ingressos van augmentar un 26%, gràcies a la venda d’entrades amb seient que va representar 1.089.084 euros i, per primera vegada, va superar la meitat, un 56,1%, de l’aforament total, fixat en 106.395 espectadors. El 43,9% restant correspon a les entrades gratuïtes, el que, va dir el ministre, es tradueix en un canvi de tendència de públic que cada vegada està més disposat a fer despeses més elevades durant la seva estada al país, arribant als 114 euros per persona i dia. És per aquest motiu que Camp va renyar el sector turístic, sobretot l’hoteler, recriminant-los que no apostin pel circ, un projecte que «ja està consolidat», dins el seu pla de màrqueting i ofertes. A més, va afirmar que els tiquets que es venen a través del sector s’han estancat, mentre que la venda directa d’entrades d’Andorra Turisme va augmentar considerablement. «No entenc com no aposten per un cavall guanyador, els demano més esforç», va dir referint-se als hotelers.
Tot i que l’entrada de turistes al país el mes de juliol va patir una lleugera davallada respecte al 2017, els que van venir expressament a gaudir de Diva van augmentar i van suposar el 79,1% dels 58.713 visitants.
Respecte a les pernoctacions, van anar a l’alça i la mitjana es va situar en 2,3 nits, sent Andorra la Vella i Escaldes-Engordany les més demandades. Així i tot, Camp va assegurar que el 41% dels espectadors va optar per allotjar-se a parròquies més altres, el que és «una mostra més que el Cirque beneficia a tot el país» i va negar que «el model estigui esgotat», com denuncien «alguns».
Més música al parc central
El director de Productes i Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres, va destacar que el 75% dels espectadors procedia d’Espanya (vuit de cada 10 eren catalans) i la satisfacció global de l’espectacle va ser de 8,63, per sobre del 8,60 de l’any passat. Segons les enquestes realitzades, el 26% del públic va manifestar que Diva ha estat l’espectacle que més li ha agradat de tots els representants fins ara, però la majoria va criticar la manca de visibilitat. Aquest serà el repte a millorar de cara a l’any vinent, si bé el canvi de concepte d’enguany ja s’ha donat per assolit i es mantindrà per a l’edició del 2019. Malgrat que Camp no estarà al capdavant de la cartera de Turisme, l’acord amb la companyia canadenca ja està tancat i s’està treballant en un altre «model de musical més circ». Quant a la ubicació, el ministre va reiterar que el Parc Central és «la millor».
Estiu estable
Pel que fa a les xifres de visitants d’aquest estiu, i que no se sabran fins a la setmana vinent, Camp va pronosticar una «estabilitat» en el sector, ja que si les pernoctacions als hotels durant el mes d’agost van baixar un 5%, van créixer en altres tipus d’establiment. Setembre, va dir, ha estat un bon mes perquè ha acollit La Vuelta, i la Diada i la Mercè van caure en pont.
https://www.elperiodic.ad/noticia/66911/limpacte-economic-global-del-cirque-du-soleil-ha-estat-de-21-6-milions