MARQUETING DE CONTINGUTS

Empreses Andorra | Ofertes Andorra | Esdeveniments Andorra | Anuncis Andorra | Empreses

L’àrea de recursos sanitaris del Govern d’Andorra ha comunicat la retirada del mercat de tots els lots de ranitidina

2 minutos de lectura
L’àrea de recursos sanitaris del Govern d'Andorra ha comunicat la retirada del mercat de tots els lots de ranitidina, un medicament que s'utilitza per reduir la producció d'àcid a l'estómac en situacions com l'úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic

L’àrea de recursos sanitaris del Govern ha comunicat la retirada del mercat de tots els lots de ranitidina, un medicament que s’utilitza per reduir la producció d’àcid a l’estómac en situacions com l’úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic. Se segueix així el procediment que s’ha iniciat a tots els països europeus després d’haver detectat la presència d’un element, l’N-Nitrosodimetilamina (NDMA) que pot ser tenir un risc potencial en cas d’un consum acumulatiu.

Des del ministeri de Salut s’ha indicat que el 17 de setembre es va engegar, a escala europea, una revisió dels medicaments que contenen ranitidina per la detecció d’aquesta substància potencialment perillosa en alguns d’ells. En el marc d’aquest treball, s’han analitzat lots de productes amb aquest principi actiu i s’ha detectat la presència d’aquesta impuresa en diversos d’ells. Per això s’està realitzant internacionalment i com a mesura de precaució la retirada dels comprimits disponibles al mercat.  Aquesta decisió no afecta als medicaments amb ranitidina intravenosa, que continuaran disponibles, ja que són essencials en algunes indicacions terapèutiques

L’NDMA està classificada com un probable carcinogen en humans d’acord amb estudis en animals. Està present en alguns aliments i en algunes fonts d’aigua, però no causa cap dany quan s’ingereix en quantitats molt petites. El problema en haver-la detectat als comprimits de ranitidina rau en el fet que hi ha un potencial risc derivat de l’efecte acumulatiu de la substància i, per tant, es considera necessari prendre mesures per evitar la seva presència en medicaments. Per ara, des de l’àrea de recursos sanitaris s’afirma que no hi ha evidència que la presència d’NDMA hagi produït cap dany a pacients que seguissin tractament amb aquests comprimits.  

També s’adverteix que, en cap cas, està justificat que els pacients interrompin els tractaments amb ranitidina sense consultar el seu metge, ja que el risc de deixar de prendre el medicament és considerablement més gran que el de seguir-lo fins a la següent consulta. També es posa en relleu que, al mercat, hi ha altres productes amb principis actius que tenen les mateixes indicacions terapèutiques i, per tant, es pot estudiar la possibilitat de canviar el tractament.

https://www.altaveu.com/noticia/8872/salut-retira-dels-mercats-tots-els-lots-de-ranitidina-en-pastilles