Els qui estan malalts han d’usar mascaretes per a evitar contagiar els altres. Els qui cuiden i tracten els malalts, han de portar-ne també per a protegir-se del contag
3 minutos de lecturaPortar mascareta o no. Per a tots o només per als contagiats. Factor decisiu o una simple ajuda. El debat sobre si tapar-se la boca i el nas ajuda a contenir l’expansió del Covid-19 està molt present a Europa, on alguns països han imposat l’ús, mentre què l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es mostra escèptica.
La República Txeca i Eslovàquia són els dos únics països a Europa que obliguen a usar màscares en eixir de casa. A aquests se suma ara Àustria, amb l’obligació d’emprar-les en els supermercats, i Eslovènia, que ho exigeix en qualsevol espai públic tancat.
Una bufanda també val
En aquests quatre països, una bufanda o una peça de roba que cobreixi nas i boca, i limiti l’expulsió del virus en tossir o esternudar, s’accepta com a substitut de les màscares.
A Hongria les autoritats en desaconsellen l’ús als qui estan sans perquè creuen que genera una falsa sensació de seguretat, al mateix temps que reconeixen que no hi ha suficients màscares per a tota la població.
El govern búlgar ha sigut el millor exemple dels dubtes i el debat sobre les mascaretes: en només unes hores va passar d’imposar usar-les sota pena de multes de 2.500 euros, quatre vegades el salari mitjà, a fer marxa arrere perquè «no hi ha consens en la societat».
L’OMS explica:
L’OMS ha tractat d’aclarir l’assumpte amb una sèrie de senzilles recomanacions.
-Els qui estan malalts, han d’usar mascaretes per a evitar contagiar els altres. Els qui cuiden i tracten els malalts, han de portar-ne també per a protegir-se del contagi.
No totes les mascaretes són iguals
D’una banda hi ha les mascaretes que simplement cobreixen el nas i la boca, com les que usen els cirurgians: només limiten el risc de contagiar els altres, però no protegeixen a un mateix del contagi.
De l’altra, les mascaretes amb sistema de filtratge que, en funció del seu grau de protecció es classifiquen, de menys a més segures, com FFP1, FFP2 i FFP3.
Una màscara FFP2 sol ser suficient per a retenir les gotetes que genera una persona infectada quan tus, esternuda o parla.
L’OMS recorda que la Covid-19 no es transmet per l’aire: les gotetes que transporten el virus pesen massa per a quedar suspeses, i cauen ràpidament al sòl.
Falsa sensació de seguretat
En resum, l’OMS no recomana l’ús de màscares per a la població sana, però tampoc critica els països que recomanen portar-ne. Això sí, recorda que aquesta peça és habitualment usada de manera errònia, o pot donar una falsa sensació de seguretat o fer que s’oblidi la mesura més eficaç: guardar distàncies i llavar-se les mans.
«L’ús de màscares en si no garanteix la protecció si no es combina amb altres mesures. El problema és que la gent que les utilitza pot tindre un fals sentiment de seguretat i oblidar altres gestos essencials com llavar-se les mans», ha justificat el portaveu de l’OMS, Tarik Jasarevic.