diciembre 4, 2022

MARQUETING DE CONTINGUTS

Empreses Andorra | Ofertes Andorra | Esdeveniments Andorra | Anuncis Andorra | Empreses

On menjar les millors galtes de vedella a Andorra?

2 minutos de lectura
Donde comer las mejores galtas de ternera en Andorra | On menjar les millors galtes de vedella a Andorra. Restaurant Andrea a La Massana.

Donde comer las mejores galtas de ternera en Andorra | On menjar les millors galtes de vedella a Andorra. Restaurant Andrea a La Massana.

Per què en diem ‘melós’ si són galtes de vedella? Descobrim els secrets d’aquest plat que es coneix popularment amb el nom de la textura. 

El melós de vedella és un plat tradicional que es fa amb galtes de vedella que resulten tendres gràcies a la cocció lenta i calmada. Potser és un dels pocs plats de la cuina catalana que es bateja amb la textura de la carn i això genera una pregunta ben coherent: per què en diem melós si són galtes de vedella? La resposta de molts cuiners de casa nostra és unànime: “Si en diguéssim galtes de vedella ningú no en demanaria”, coincideixen a dir els xefs Ariadna Julian, del restaurant Monvínic, i Fermí Puig, del restaurant homònim, dos establiments que tenen aquest plat a les seves cartes. Tot i això, Puig reconeix que “certament és una bestiesa que en diguem melós, n’hauríem de dir galtes de vedella”, però explica que amb els menuts passa com amb alguns ingredients amb mala fama, com l’all: “Si a la carta escric que un plat porta all, no me’l demanen”.

El cuiner reivindica la importància tant dels menuts com de l’all a la nostra cuina, tot i la seva mala fama. “De menuts se n’ha cuinat sempre, i l’all és també un ingredient imprescindible en la preparació del nostre receptari”, destaca Fermí Puig. I és que a casa nostra, els menuts han anat perdent reputació els últims temps, quan tradicionalment algunes parts com els cervells, els ronyons o les llengües es consideraven plats exquisits.

Seguint aquest fil, la cuinera del restaurant Monvínic, Ariadna Julian, creu que una possible explicació del nom del plat que ens ocupa és que l’expressió melós està associada “a una sensació positiva”, fet amb què coincideix Fermí Puig. “Quan diem melós de vedella sembla que aquell plat ens aportarà plaer, perquè, és clar, l’expressió vol dir tendre, que és precisament com queden les galtes després de la cocció”.

Curiosament, mentre a Catalunya fem servir l’eufemisme per a aquest plat que tant es pot cuinar amb galtes i llengua de vedella com de porc, a França en diuen pel seu nom, és a dir, joues de boeuf, i és una recepta molt popular, tot un “orgull nacional”, tal com assegura el cuiner Fermí Puig.

TEXT ORIGINAL I PROPIETAT de:

https://mengem.ara.cat/receptes/melos-galtes-vedella_1_2777722.html

Per què en diem ‘melós’ si són galtes de vedella? a França en diuen pel seu nom, és a dir, joues de boeuf. A restaurant Andrea menjareu les millors Galtes de Vedella d’Andorra.

Donde comer las mejores galtas de ternera en Andorra | On menjar les millors galtes de vedella a Andorra. Restaurant Andrea a La Massana.